Wetenschap

Hieronder een bijna volledig – maar misschien niet helemaal up to date – overzicht van mijn wetenschappelijke artikels per opdrachtgever.

EOS

EOS is het grootste wetenschapsmagazine van Vlaanderen.

  • Een verdamd vreemd idee Wereldwijd zit ongeveer 10.000 kubieke kilometer water achter dammen opgeslagen. De constructies bieden heel wat voordelen: van groene stroom en drinkwatervoorziening tot irrigatie en opslag van afval. Maar er is iets wat damingenieurs je niet altijd vertellen: dammen sterven en als ze dat doen, breekt de hel los.
  • Kurkdroog LandAls er niets verandert aan de manier waarop België omgaat met grondwater, dreigt het land droog te vallen. Die conclusie gaat in tegen onze intuïtie: het water vloeit altijd rijkelijk uit de kraan en de dagen waarop er geen regen valt, lijken op twee handen te tellen. Toch is water een probleem in België – en dan vooral in Vlaanderen.
  • Komt malaria onze kant uit?We slaan al muggen plat sinds ze duizenden jaren geleden voor het eerst onze nachtrust verstoorden,
    maar toch lijken de insecten te winnen. Waarom roeien we die rotmuggen niet gewoon uit?
  • Op schattenjacht in ongelezen pdf’sWat als we al hebben ontdekt hoe we de ziekte van Alzheimer moeten genezen, maar het niet weten omdat het antwoord begraven ligt in een pdf die niemand leest? Jammer genoeg is dat idee niet eens zo vergezocht.
  • Aidsvrij AfrikaWetenschappers en beleidsmakers dromen steeds vaker hardop van een aidsvrije generatie. Ze zetten daarvoor onder meer in op mannelijke besnijdenis. Is het de zoveelste nieuwe poging in een wanhopige strijd? Of zorgt deze techniek ervoor dat binnenkort de eerste generatie niet besmette kinderen ter wereld komt?
  • De ultieme data-uitdagingEen instrument dat dagelijks tien keer zoveel data verzamelt als het internet elke dag genereert. Het klinkt waanzinnig om zoiets te willen maken, want hoe zal je die datastromen transporteren, verwerken en opslaan? Toch zijn onderzoekers uit de hele wereld net zo’n instrument aan het bouwen.
  • Neushoorns-Stropers 1-0 | Tekst + Foto’s | Over Hluhluwe-Imfolozi, de enige plek ter wereld waar ze zoveel witte neushoorns hebben dat ze er kunnen verkopen aan andere parken. Hoe pakken zij de strijd tegen de stropers aan? We trekken onder begeleiding van een ranger twee dagen te voet door het park.

Breaking Science

Essenscia is de koepelorganisatie van alle chemische bedrijven in België. Ik schreef voor hun jongerenplatform Breaking Science

Research in Flanders

Research in Flanders wil het onderzoek in Vlaanderen in de kijker zetten. Dat doen ze onder andere door lijvige themadossiers te publiceren. Ik schreef er vier.

Vivio

Vivio is een uitgever die zich specialiseert in gezondheidsmagazines en gezondheidsnieuws.

The Floor is Yours

The Floor is Yours is een project waarbij ik onderzoekers leer hoe ze onderzoek moeten presenteren. Voor het project schrijf ik blogposts, ontwierp ik de website en geef ik workshops. Ga zeker eens een kijkje nemen op thefloorisyours.be